zaterdag 9 mei 2015

24 stundenwanderung Bernkastel-Kues

2 en 3mei 2015
op deze datum vond de 24 stundenwanderung plaats. Deze kun je wat vergelijken met een Kennedymars in Nederland.
Vanaf 9uur konden we ons melden, we hadden ons reeds ingeschreven dus dat wat zo klaar. We, dat zijn Dietmar mijn Duitse wandelvriend en ik.
Om 10 uur stond het gezamelijke ontbijt klaar, prima verzorgd met verse broodjes en gekookte eieren,koffie, thee en sportdrank.
Na nog een korte instructie en een groepsfoto mochten we om 11uur los voor de de eerste ronde van 40km. Deze ging eerst even langs de Moezel voor de warming-up en daarna kwam het echte werk, klimmen en dalen. Bij de eerste rust waren we mooi op tijd want na ons kwam de grote massa binnen met als gevolg een file. Wat wil je als er 155personen redelijk snel na elkaar binnen komen. Hier even een korte stop gehad en weer verder met klimmen en dalen. Onderweg diverse vergezichten over het Moezeldal. Bij de 2de rust stonden ze bij een waterbad waar je je voeten even kon afkoelen. daar hebben we maar geen gebruik van gemaakt, we even de kastanjelikeur geproefd en de kastanjehoning, niet mijn smaak. Helaas hadden ze bij de route info geen afstanden vermeld zodat het op de kaart kijken was hoever we nog ongeveer van de volgende rust waren. Na nog 5 rustposten die ons van een natje en een droogje voorzagen kwamen we bij de 8ste rust. Hier kon je een film bekijken of buiten op relaxstoelen genietenvan een vuurtje. We waren inmiddels al weer in de suburbs van BKS oftewel Bernkastel-Kues. Om goed 19uur waren we weer bij de start. Of tussenstop zo je wilt. Het warme eten stond al klaar voor ons, er waren ons nog niet veel voor gegaan, een man of 30. Uiteraard zou ik haast zeggen bestaat dat warme eten uit pasta met saus, het moet natuurlijk wel calorierijk zijn. Na een uitgebreide rust van bijna 2uur gaan we tegen 21uur weer op pad.
Nu mogen we naar de ander kant van de Moezel en al rap gaat het in de schemer omhoog over asfalt, dat nog wel, na een goed half uur komen we bij de feuerwehr in Graacher Schaferei aan, als we weg willen wordt ons verteld dat het tot de volgende stop in Wehlen  12,5km niks meer geeft aan rusten.
Dat wordt dus een pittig stuk denken, qua lopen klopt dat aardig, stijl omhoog en nog stijler naar beneden over smalle paadjes. Om 23uur kwamen we bij de 2de rust, toen hadden we al zoiets van het klopt niet helemaal met de kilometers die zij hanteren. We kunnen snel maar echt niet zo snel. Daarna is het volgens de feuerwehr nog 5km naar de start. Wij lopen dat inderdaad in een klein uurtje en komen dan ook bij de camping langs waar jannachien en ik slapen. die afstand klopte wel ongeveer, alleen waren Dietmar en ik een lusje vergeten, dus ook deze 5km klopte niet dat had 8 moeten zijn. Bij deze laatste rust spreek ik ook even met de andere Nederlander die er is, hij zegt dat deze route waanzin is. Dit zul je inderdaad in Nederland ook niet meemaken. Om 24uur zijn we weer terug bij de start bijna 19km afgelegd in 3uur dat haal ik in Nederland wel maar in BKS, nee.
Na een kwartier rust gaan we aan de laatste ronde beginnen, deze is 19,7km lang, met maar een rust. Weer een bij de feuerwehr ditmaal in Longkamp, Ook hier voert de route ons in het donker over smalle paadjes door het bos in de nacht omhoog, maar het ergste moet nog komen na de rust. Dan moeten over smalle paadjes met haarspeldbochten naar beneden. Gelukkig gaat ons dat ook goed af als je maar niet te snel gaat. Uiteindelijk komen we om 04.15 weer aan bij de sporthal: de missie is volbracht en zonder problemen.
Als wij bijna bij de finish zijn, komen ons nog 2x2lopers tegemoet zij moeten de laatste ronde nog maken. De laatste vertrekt zelfs om half6, nadat hij even geslapen heeft.
Er is een mogelijkheid om te douchen en te slapen in de sporthal, hier maken we dankbaar gebruik van. Na een korte nachtrust staat er om 9uur nog een ontbijt klaar en als je wil is er ook nog pasta.  De 2x2lopers komen even na 9.30 aan en om 10.15 de laatste loper, die dus om half zes is gestart.
De schade van deze tocht: 155mensen gestart 50% vd Nederlanders(1) uitgevallen en bijna 50% van de Duitsers (72), in totaal dus 73 uitvallers. Kun je je dat voorstellen bij een KM in Nederland. Het hoge percentage uitvallers komt voornamelijk omdat men het wil proberen om verder als 20km te lopen. De Duiters wandelen veel maar niet zoals wij dat doen hier.
Voor mij was de tocht de moeite waard en het is zeker niet de laatste 24stundenwanderung geweest. Voor iedereen die graag een kennedymars loopt is dit zeker een keer de moeite waard om mee te maken.




Rust met kastanjelikeur 

warme maaltijd


Bij daglicht ziet er goed uit maar bij donker is het minder prettig. Linksboven bij de bosrand naar beneden gelopen